Šta je advertajzing na radiju i kako nam može koristiti?  To je forma kojom  komuniciramo sa pojedincima, ciljnom publikom, kako bismo predstavili uslugu ili proizvod.  Advertajzing na radiju može koristiti u svrhe promocije, ali i jačanja brenda. Adverajzing u najširem smislu podrazumeva sve ono što promoviše Vaš biznis.

Proizvođač ili pružalac neke usluge od advertisinga ima korist, tek kada postigne svoj cilj, proda uslugu ili proizvod. Ovde možemo samo u najkraćim crtama da ukažemo na značaj advertjaztinga ili reklamiranja na radiju.

Pre svega upoznajmo najčešće greške koje klijenti prave kada žele da samostalno  kreativno pišu ili osmisle tekst za reklamu. Medjutim važno je znati da kreiranjem reklamne poruke tj. kreativnim pisanjem reklamne poruke bave se kopirajteri.

Oglas na  radiju

Efikasan oglas na radiju treba da bude jednostavan i razumljiv. Postoje klijenti koji žele da se oglase na radiju, ali tekst reklamne poruke  pišu sami jer  naravno najbolje poznaju svoje kupce ili klijente i  misle da znaju šta je važno da kažu o svom malom preduzeću. Pritom se trude da nešto slučajno ne ispuste. Negde su čuli  da njihov spot  treba da traje do 30 sekundi ( može ali ne mora da znači !) 

oglasavanje na radiju efikasno

Problem nastaje ovde: Često je tekst njihove reklamne poruke toliko opširan toliko da se može izraditi dobra pisana brošura. Takođe su ubeđeni da čitava brošura treba da stane u 30 sekundi spota. Da li je to moguće. Naravno da jeste,  ali čitanje spikera moramo ubrzati najmanje 16 puta. Šta će slušaoci razumeti i zapamtiti u takvom obraćanju ili reklamnom spotu? Provereno ništa! Ako je cilj da slušaoci ne RAZUMEJU baš ništa , novac od radijske kampanje uložite u nešto drugo. To je OKEJ!

razgovor sa klijentom

Kada  se takvim klijentima  objasni kako je tekst predugačak i kako mora biti dosta kraći, nastaje još veća panika. Zašto?  Zato što takvi klijenti nisu sigurni kako da prilagode tekst reklamne poruke. Šta izbaciti, a šta da ostane ! Hajde da pomognemo bar oko najosnovnijeg. Uzmimo da vaš reklamni spot traje 30 sekundi. Šta možete reći za 30 sekundi?  Zapamtite, radio je vrlo moćan ! To morate iskoristi jer nije skup!  Kako on može biti vama od koristi? Evo kako:

Tekst poruke radio oglasa, treba da bude kratak i koncizan

Kada se reklamirate na radiju morate znati sledeće:  Imate vremena da kažete samo suštinu ! 

Dok sluša reklamu, vaš slušalac se pita kako vi njemu možete biti korisni? Kakvo rešenje vi nudite? Koje su prednosti vaše kompanije ? Zašto da izabere baš Vas ? To su ključna pitanja na koja treba odgovoriti u spotu ( ili bar na neka od njih, prosto je nemoguće na sva pitanja dati odgovor u 20sec / 30 sec) . Odgovore možete dati na hiljadu načina, a to je  već kreativnost. Posle odgovora na ova pitanja stupa na scenu neodoljiva ponuda.  Zapamtite ove neodoljive ponude u spotu mogu biti snažan podsticaj za slušaoce. Slušalac treba da dobije želju da vas poseti  ili kontaktira. Takođe jako je važno da kreirana reklamna poruka ispoštuje sve odredbe zakona o oglašavanju.

telefoni

Kada  govorimo o kontaktu postoje  važne smernice. Ovde se prave velike greške. Neki se trude da u svom spotu imaju bar 3 broja telefona. To je super, sjajno je znati da  vaše malo preduzeće  ima 3 telefonske linije, ali vi ne reklamirate Telekom, Telenor, a ni Vip. Vi pokušavate da prodate svoj proizvod. Ako baš hoćete telefon u spotu, to znači da je dovoljan 1 broj telefona.  Ukoliko se u vašem spotu nađu 3 broja telefona,  budite sigurni  da slušalac možda neće zapamtiti ni jedan od njih.  Zamolite nekoga da vam pročita za redom 3 broja telefona. Neka se potrudi da to budu brojevi koje prvi put čujete. Neka čita brže.  Pitanje sledi :  Koliko ste brojeva zapamtili ? Isti slučaj  i sa web sajtom. Sajt mora da se lako pamti, nema dugih web adresa sa nekoliko srednjih crta ( povlaka)  između. Zapamtite,  radio zahteva jednostavna ali kreativna rešenja ! Tako  je uvek bolje.

avdertajzing na radiju

Slušaoci nemaju vremena. Niko od slušalaca na “čuči” pored radio aparata i čeka da krene baš vaša reklama, čak ni devojka sa slike.  Ona samo radi svoj posao i uzima dobre pare za poziranje.

Zaključak o radio advertajzingu u smislu kreiranja poruke

Reklamiranje na radiju,  podrazumeva direktnu komunikaciju sa slušaocima. Definišite ciljnu grupu, poruka neka bude prilagodjena populaciji kojoj je namenjena – ciljnom kupcu. Objasnite u par reči kako možete da rešite njihov problem ili zadovoljite potrebe. Saopštite jasno kakvu korist imaju od vas.  Ukoliko ste odlučili da sami kreirate reklamne poruke,  budite jednostavni, precizni, jasni, ne koristite komplikovane  reči, 2 puta merite jednom secite. Uspeh vaše radio reklame biće mnogo veći.